Referenties 

Eerste energieneutrale woning Lingewaard

In Huissen wordt de eerste energieneutrale woning in de gemeente Lingewaard gebouwd (D&B Architecten en bouwgroep Koenen). Initiatiefnemer en toekomstig eigenaar van het 'Eco Huus' is Frans van Herwijnen, oprichter en bestuurslid van de lokale coöperatie Lingewaard Energie. Met de bouw wil de Huissenaar zijn steentje bijdragen aan een duurzamere wereld.

Energieneutraal wil zeggen dat de opgewekte energie minstens gelijk is aan het verbruik. Dat gebeurt via nieuwe technieken als balansventilatie en warmteterugwinning, waarmee de vrijwel lichtdichte woning van verse lucht wordt voorzien. Door de toepassingen is de warmtebehoefte straks 8 keer lager dan bij een gemiddelde woning. De installaties in het Eco Huus worden aangelegd door Denned, een van de deelnemers van het Energiecollectief Lingewaard.

RTB Houtpelletketels - Gema apparatenbouw

Naast het verduurzamen van particuliere woningen is het Energiecollectief Lingewaard ook actief bij bedrijven. Bij Gema apparatenbouw is recent de verwarming van het bedrijfspand verduurzaamd door een tweetal RTB biomassaketels. De biomassaketels zijn in cascade geschakeld; de automatische toevoer van houpellets vindt plaats door middel van een tweetal zaksilo's. Hierdoor kunnen houtpellets in bulk worden geleverd, wat gunstig is voor de prijs.

Samenwerken loont - PV-project buurtvereniging!

Op 19 woningen zijn door het initiatief van de buurtvereniging zonnepanelen gelegd. Hierdoor zijn niet alleen de individuele woningen duurzamer geworden, maar hebben alle huishoudens een kwalitatief goede zonnestroominstallatie gekregen tegen een aantrekkelijke prijs.